K 25. výročiu tichej manifestácie za slobodu bude bohatý program

22.03.2013 Bratislava

Bratislava 22. marca (TASR) - V pondelok 25. marca uplynie presne 25 rokov od konania tichého zhromaždenia takmer 10-tisíc ľudí na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, ktorí požadovali náboženské a občianske slobody. Túto významnú udalosť, ktorá mala vtedy veľký ohlas aj v zahraničí, pripomenuli dnes na stretnutí s novinármi predstavitelia Fóra kresťanských inštitúcií (FKI), občianskeho združenia Nenápadní hrdinovia, Nadácie Konrada Adenauera, Múzea zločinov a obetí komunizmu ako aj iných organizácií a inštitúcií. Prítomní boli tiež zástupcovia z hnutia Comunione e Liberazione (Spoločenstvo a oslobodenie) z Talianska, jeden zo spoluorganizátorov sviečkovej manifestácie Ján Čarnogurský a ďalší hostia zo Slovenska a zo zahraničia.

Predseda FKI a OZ Nenápadní hrdinovia František Neupauer okrem iného vyzdvihol, že aktérmi Sviečkovej manifestácie pred 25 rokmi boli tisícky obyčajných ľudí, veriacich, ktorí neváhali riskovať svoje pohodlie, zamestnanie, zdravie či život. Ocenil rovnako odvahu iniciátorov a organizátorov tichého protestu, medzi nimi kresťanov - aktérov laického apoštolátu Františka Mikloška, Jána Čarnogurského, Vladimíra Jukla a ďalších. "Sviečková manifestácia je dôležitá časť príbehu našej slobody, ktorý sme začali tvoriť cez uvedomenie si spoluzodpovednosti za to, čo sa deje v tejto krajine", povedal Neupauer.

Informoval o programe, ktorý k 25. výročiu Sviečkovej manifestácie pripravili organizátori počas troch dní - od 23.-25. marca v Bratislave. Jeho súčasťou je aj Vikvetfest - festival Kvetnej nedele, ktorý sa v Bratislavskej arcidiecéze koná pri príležitosti 28. Svetového dňa mládeže, koncert v sobotu večer v Katedrále sv. Martina. Spomenul slávnostné kolokvium, ktoré sa začne v pondelok o 13.00 h v Primaciálnom paláci, premietanie filmov s tematikou ľudských práv v kine Mladosť na Hviezdoslavovom námestí počas niekoľkých dní, sv. omšu v Katederále sv. Martina (o 16.30h) a verejné zhromaždenie v pondelok o 18.00 h.

Sviečkovú manifestáciu si pripomenú aj v nemeckom Lipsku. FKI v spolupráci so slovenským veľvyslanectvom tam v pondelok otvoria výstavu dobových fotografií pod názvom "Predzvesť zmeny" v Chráme sv. Mikuláša za účasti Františka Mikloška.

Ján Čarnogurský na stretnutí s novinármi pripomenul, že impulzom k realizácii Sviečkovej manifestácie 25. marca 1988 bola iniciatíva zo zahraničia, keď Marián Šťastný ako podpredseda Svetového kongresu Slovákov navrhol protestné zhromaždenia pred ambasádami vtedajšej ČSSR v zahraničí. Konalo sa však len v Bratislave. Spomenul tri hlavné požiadavky účastníkov manifestácie, a to - vymenovanie chýbajúcich biskupov na Slovensku pápežom, úplnú náboženskú a občiansku slobodu. Práve spojenie požiadaviek nielen za náboženskú, ale aj za občiansku slobodu priviedlo pred 25 rokmi na Hviezdoslavovo námestie veľký počet účastníkov.

Ako odznelo na tlačovej besede, bez tichej podpory cirkvi by sa Sviečková manifestácia nebola mohla uskutočniť. O jej príprave ústne informovali v kostoloch, v niektorých boli aj letáky. Našli sa však aj kňazi, ktorí veriacim účasť na manifestácii neodporúčali.
 
 
 
 

Vyberte región